Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ



Ο μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα και δεν πρέπει να λείπει από κανένα κήπο. Είναι εύκολο να τον καλλιεργήσετε στο σπίτι σας και να έχετε πάντα φρέσκο για να νοστιμέψετε και να στολίσετε τις μαγειρικές συνταγές σας. Η γεύση του πάει σχεδόν με όλα, δεν είναι τυχαία η έκφραση «είναι μαϊντανός»!

Είναι ένα φυτό που, όπως και τα περισσότερα βότανα, θέλει πολύ φως για να αναπτυχθεί σωστά. Επιλέξτε ένα ηλιόλουστο μέρος του κήπου σας ή αν το φυτέψετε σε γλάστρα, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε ένα σημείο που το βλέπει ο ήλιος. Του αρέσουν τα αργιλώδη και υγρά χώματα με καλή αποστράγγιση.

Οι σπόροι του μαϊντανού φυτεύονται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ανάλογα με το κλίμα. Δεν προσβάλλετε εύκολα από αρρώστιες και το άρωμα του απωθεί τα ζιζάνια. Θα μεγαλώσει σε 4 με 6 εβδομάδες, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, για να γίνει τελικά ύψους πάνω από 60 πόντους. Όταν βγάλει τα ελκυστικά πράσινα φύλλα του μπορείτε να τον κόβετε απευθείας από το φυτό στο πιάτο! Μπορείτε επίσης να τον αποξηράνετε σε ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον και να τον αποθηκεύσετε σε βάζο.

Ο μαϊντανός έχει μεγάλη θρεπτική αξία, περιέχει βιταμίνες A, B και C και έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.  Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έτρωγαν μαϊντανό πριν τη μάχη για να αποκτήσουν δύναμη και καλά αντανακλαστικά. Εδώ και 2000 χρόνια αναφέρετε στην παραδοσιακή ιατρική σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Έχει αντί οξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες και καθαρίζει τα νεφρά. Επίσης όταν τον μασήσουμε, δροσίζει και αρωματίζει ευχάριστα την αναπνοή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις