Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα μονοετές και συνήθως αυτοφυές φυτό, αλλά μπορούμε με ευκολία να το καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα. Υπάρχουν πολλά είδη κάρδαμου και χρησιμοποιείται σαν βότανο, αλλά και σαν λαχανικό για σαλάτα. Ένα είναι σίγουρο, η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη και η πιπεράτη του γεύση είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και 60 εκατοστά, εάν δεν το μαζέψουμε. Όταν ωριμάσει το κάρδαμο βγάζει λευκά άνθη και έχει μακριά  φύλλα κοντά στη ρίζα και πιο μικρά καθώς ανεβαίνουμε στην κορυφή. Σχεδόν όλα τα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, η ρίζα, τα φύλλα, τα άνθη και ο σπόρος. Έχει την ιδιότητα να τονώνει τον οργανισμό και λέγεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Το κάρδαμο είναι πολύ εύκολο στην καλλιέργεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και σε γλάστρα, σε ένα ηλιόλουστο σημείο στο παράθυρο της κουζίνας σας. Χρειάζεται ελαφρύ χώμα και αρκετό νερό. Οι σπόροι του κάρδαμου δεν πρέπει να φυτευτούν πολύ βαθιά και είναι καλό να μπουν σε σειρές με απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους.

Η καλύτερη εποχή για να τον φυτέψετε είναι η αρχή της άνοιξης  και μπορείτε να ανακυκλώνετε τη σπορά κάθε 20 μέρες, εάν κουρεύετε τα φρέσκα φύλλα και το χρησιμοποιείτε σαν σαλατικό. Τα πρώτα φυτά θα εμφανιστούν σε 10 μέρες περίπου αναλόγως τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αραιώστε τα φυτά σε περίπου 4 εκατοστά απόσταση το καθένα από το διπλανό του.
 Σε λίγες μέρες θα μπορείτε να κόψετε τα φρέσκα φύλλα για τη μαγειρική σας. Εάν επιλέξετε να το αφήσετε να μεγαλώσει, μπορείτε να αποξηράνετε τα άνθη του, αλλά και να μαζέψετε τους σπόρους του για μελλοντική χρήση.

Το κάρδαμο είναι σημαντική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμινών Α και C. Οι σπόροι του φυτού είναι πλούσιοι σε θερμίδες και πρωτεΐνες και το τσάι τους είναι διουρητικό και βοηθά την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις