Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑΣ (Fenugreek) : Ένα super food στον κήπο σας!

Η τριγωνέλλα (fenugreek) ή αλλιώς μέθη, είναι ένα από τα αρχαιότερα θεραπευτικά βότανα της Μεσογείου. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, φυτρώνει σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας και οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι αμέτρητες.
Η καλλιέργεια της τριγωνέλλας δεν συνηθίζεται στην χώρα μας, πιθανόν λόγω άγνοιας της αξίας του φυτού. Εάν αποφασίσετε να το καλλιεργήσετε στον βοτανόκηπό σας δεν θα δυσκολευτείτε πολύ. Τα φύλλα της τριγωνέλλας τρώγονται και στη σαλάτα σαν λαχανικό, ενώ οι σπόροι της μπορούν να γίνουν τσάι αλλά και να χρησιμοποιηθούν σε πολλές μαγειρικές συνταγές.


Η σπορά της τριγωνέλλας μπορεί να γίνει στις αρχές της άνοιξης, βάζοντας τους σπόρους κατευθείαν στο χώμα.  Είναι ένα φυτό που μπορεί να αντέξει τα τελευταία κρύα του έτους και η υγρασία της εποχής θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί σωστά και να γίνει καταπράσινο.
Επιλέξτε ένα υγρό σημείο στον κήπο σας με αργιλώδες χώμα.. Οι σπόροι δεν πρέπει να φυτευτούν πολύ βαθιά, σχεδόν ένα εκατοστό κάτω από το έδαφος. Ποτίζετε το φυτό σας τακτικά και καθαρίστε την περιοχή από τυχόν αγριόχορτα και παρασιτικά φυτά.
Αφού φυτρώσουν οι πρώτοι σπόροι, σύντομα θα έχετε μπροστά σας ένα καταπράσινο φυτό που μοιάζει με το τριφύλλι. Όταν τα φυτά φτάσουν στα 4-5 εκατοστά μπορείτε να κόψετε τις κορυφές και να τις χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική ή όπου άλλου θέλετε. Αν θέλετε να διατηρήσετε το φυτό πράσινο για όλο το καλοκαίρι, καλό είναι κάθε 3 εβδομάδες να ξαναφυτεύεται μερικούς σπόρους, ώστε να μεγαλώνουν φρέσκα φυτά για σαλάτα.
Σε 4-5 μήνες από την αρχική σπορά θα μπορείτε να μαζέψετε ώριμους σπόρους από το φυτό και να τους φυλάξετε για μελλοντική χρήση.

Μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές δράσεις της τριγωνέλλας είναι η βελτίωση του μεταβολισμού. Το βότανο βοηθά στην απώλεια βάρους και χρησιμοποιείται από άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα.  Η χρήση του από διαβητικούς μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει την ανάγκη για ινσουλίνη.  Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τριγωνέλλα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη σε άτομα που πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη, μιας και τη μειώνει σημαντικά.

Επίσης η τριγωνέλλα βοηθά τις νέες μανούλες να έχουν περισσότερο γάλα για να θρέψουν τα βρέφη τους.  Θεωρείται ένα φυτό ιδιαίτερα ευεργετικό για τις γυναίκες, το οποίο βοηθά στην αντιμετώπιση των ορμονικών διαταραχών και είναι καταπραϋντικό για τους πόνους της περιόδου. Οι σπόροι του φυτού θεωρούνται σπουδαίο αφροδισιακό από λαούς της Ανατολής.

Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η τριγωνέλλα είναι ένα σπουδαίο κατάπλασμα όταν πρόκειται για δερματικές παθήσεις, όπως εγκαύματα, κοψίματα και εκζέματα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις