Από το Blogger.
RSS

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ: Μαντζουράνα

Η καλλιέργεια μαντζουράνας είναι ένας υπέροχος τρόπος να προσθέσετε άρωμα και γεύση στον κήπο και στην κουζίνα σας! Η μαντζουράνα ελκύει πεταλούδες και άλλα ευεργετικά έντομα στον κήπο, κάτι που την κάνει ιδανικό σύντροφο για τα υπόλοιπα φυτά. Η γλυκιά μαντζουράνα είναι πολύ κοντινός συγγενής της ρίγανης και πολύ δημοφιλής στη μαγειρική. Επίσης το τσάι μαντζουράνας έχει θαυμάσιο άρωμα και είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο για να φυτέψετε την μαντζουράνα. Θα γίνει ένας θάμνος περίπου 60 εκατοστών, αν βρει τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο. Είναι  μονοετές φυτό και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να το
καταστρέψουν. Το κλίμα της Μεσογείου είναι ιδανικό για το συγκεκριμένο βότανο και η φύτευση του στην αρχή της άνοιξης, θα φέρει ένα όμορφο αρωματικό φυτό για όλο το καλοκαίρι.

Η ανάπτυξη της μαντζουράνας είναι λίγο αργή, γιαυτό προτιμήστε να φυτέψετε μικρά φυτά, παρά σπόρους. Μην το παρακάνετε με το πότισμα, μιας και η γλυκιά μαντζουράνα προτιμά το ξηρό κλίμα. Είναι ανθεκτικό φυτό και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κανένα λίπασμα ή χημικό φάρμακο.


Η συγκομιδή της πρώτης σας σοδειάς θα γίνει μετά από 5-6 εβδομάδες. Κόψτε τα κλαράκια που έχουν βγάλει μπουμπούκια και έχουν βγάλει φρέσκα φυλλαράκια. Φροντίστε να κάνετε τη συγκομιδή πριν τα μπουμπούκια ανοίξουν. Κόψτε αρκετό αλλά όχι περισσότερα από το 1/3 του φυτού τη φορά. Το φυτό σας θα είναι έτοιμο για νέα συγκομιδή σε λίγες εβδομάδες.

Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται φρέσκια αλλά και αποξηραμένη. Για να αποξηράνετε για το χειμώνα, δέστε τα κλαδάκια ανάποδα, με τα μπουμπούκια κάτω, και τοποθετήστε τα σε ένα ξηρό και σκοτεινό μέρος. Το φυτό ξεραίνεται γρήγορα και διατηρεί όλα του τα αρώματα. Αμέσως μετά θα πρέπει να τρίψετε τα μπουμπούκια και τα φυλλαράκια και να τα αποθηκεύσετε σε  ένα γυάλινο βάζο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις